14 November 2023 Behoud en ontwikkeling

Maximaliseer en stimuleer uw vergoedingen met flexibel verlonen

Een eenvoudige en voordelige benadering

avantages flexibles - flexibel verlonen

Vandaag merken we een belangrijke trend in HR op: de hyperindividualisatie van behoeften.

Inderdaad, drie generaties (Gen X, Y en Z) coëxisteren nu binnen bedrijven, wat een groot aantal werknemers met uiteenlopende behoeften vertegenwoordigt. Het is noodzakelijk om in te spelen op deze groeiende behoeften, wat de implementatie van een flexibel verlonen vereist. Een oplossing waarmee iedereen in staat stelt zijn loonpakket aan te passen aan zijn prioriteiten.

Een flexibel loonbeleid biedt werknemers de mogelijkheid om hun loon aan te passen door te kiezen uit verschillende aantrekkelijke voordelen. Dankzij deze flexibele aanpak kunnen bedrijven het totale koopkrachtniveau van hun werknemers bevorderen, terwijl ze zorgen voor een neutrale impact op de werkgeverskosten.

Ontdek in dit artikel de vele voordelen die een flexibel beloningsbeleid voor uw bedrijf kan opleveren. Door in te spelen op de individuele behoeften van werknemers, wat hun betrokkenheid en professionele tevredenheid bevordert. Mis deze kans niet om uw loonbeleid te moderniseren en de aantrekkingskracht van uw bedrijf op de meest gewilde talenten te versterken.

 

Begrijp flexibel verlonen

Flexibel verlonen houdt in dat een deel van het salaris van de werknemer wordt omgezet in andere voordelen. Zoals het bruto salaris, bonussen of extra’s. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een fietsleasing door een deel van het bruto maandsalaris om te zetten of een bonus om te zetten in extra vakantiedagen.

Voorbeeld: een werknemer die een fiets kiest met een leasingkost van €150 per maand. Hij ziet zijn nettoloon slechts met €45 dalen en het effect op de werkgever is neutraal.

simulatie loonoffer fiets

Het omzetten van een deel van de eindjaarpremie in voordelen is een van de meest voorkomende opties van het cafetariaplan. Veel bedrijven geloven over het algemeen dat dit de meest interessante keuze is vanwege de hoge belasting op de eindjaarpremie.

Maar na grondige analyse en vergelijking door het Offr-team bleek dat het omzetten van een deel van het bruto salaris, bekend als “salary sacrifice“, net zo interessant is, zo niet meer!

Kiezen voor “salary sacrifice” heeft een gelijkwaardige impact op hoge lonen, maar is aanzienlijk voordeliger voor lagere lonen. Hoe ? Dankzij verschillende hefboomeffecten (met name het effect van de werkbonus…).

Bovendien zijn er minder voorwaarden aan verbonden, is het niet sectorgebonden en gemakkelijker te implementeren, waardoor het de beste benadering is om flexibel verlonen in uw bedrijf te introduceren.

 

De visie van Offr: Een voordelige, eenvoudige en individuele oplossing

In vergelijking met het cafetariaplan (de meest voorkomende vorm van flexibel verlonen in België) onderscheidt onze visie op flexibel verlonen zich door zijn eenvoud.

Dankzij onze aanpak kunt u individueel aan elke werknemer van het bedrijf (nieuw of bestaand) voorstellen om te kiezen uit een lijst van vooraf gedefinieerde voordelen in ruil voor een deel van hun bruto loon.

In vergelijking met een traditioneel cafetariaplan zijn er veel voordelen aan onze aanpak:

  • Geen pijnlijke voorafgaande analyse: Geen noodzaak om intern onderzoek te doen om de aan te bieden voordelen te identificeren. Alle meest voorkomende voordelen in cafetariaplannen zijn vooraf geconfigureerd in onze tool en het is slechts een kwestie van activeren of deactiveren, naar keuze.
  • Geen globaal flexibel beleid: Geen noodzaak om een collectief flexibel beloningsbeleid voor het hele bedrijf op te stellen. Offr dient als eenvoudig communicatiemiddel tussen de werkgever en de werknemer om overeenstemming te bereiken over een beloningspakket. De werkgever behoudt de controle en kan vrij beslissen aan wie en wanneer hij een flexibel voorstel doet. De enige administratieve beperking is een contract of een addendum. Discussies met vakbonden worden ook vermeden, indien aanwezig binnen het bedrijf 😉
  • Geen jaarlijkse keuzes en onnodige berekeningen: Zodra de werknemer zijn pakket heeft gecreëerd, wordt dit geformaliseerd door een arbeidsovereenkomst of een addendum met Offr. Het gekozen pakket blijft van kracht zolang de werkgever dat wil. Er is geen verplichting om de werknemer elk jaar opnieuw een keuze voor te leggen. Natuurlijk behoudt hij de vrijheid om dat te doen als hij dat wil.
  • En vooral, geen behoefte aan een kostbaar hulpmiddel! De flexibele pakketten zijn rechtstreeks geïntegreerd in onze basisoplossing. Geen behoefte aan een extra tool of aparte oplossing, het zit allemaal inbegrepen bij Offr 😀

De vereenvoudigde aanpak van Offr op administratief en implementatieniveau zorgt voor een soepele overgang naar een flexibel beloningsbeleid voor uw bedrijf. Dit alles zonder uw bestaande organisatie te verstoren of extra werklast toe te voegen.

Samengevat, een optimalisatie-as voor uw verlonen

Kortom, de flexibel verlonen oplossing geïntegreerd in Offr biedt u een unieke kans om de koopkracht van uw werknemers te optimaliseren, terwijl u uw salarisadministratie vereenvoudigt. Dankzij onze voordelige, eenvoudige en geïndividualiseerde aanpak kunt u kiezen uit tal van opties. Allemaal in overeenstemming met individuele voorkeuren.

“Maximaliseer de koopkracht van uw werknemers en vereenvoudig uw salarisadministratie”

Wil je meer weten over het optimaliseren en maximaliseren van je salarisvoordelen? Bij Offr is het welzijn en de HR-ontwikkeling van uw bedrijf onze prioriteit. We kijken ernaar uit om met u samen te werken aan een op maat gemaakte oplossing.

Plan een demo >

Wil je het bespreken?

Wil je meer weten over onze diensten? Plan vandaag een demo in.

Praat met ons team

Hoeveel kost het?

Schat de prijs voor je bedrijf met onze intuïtieve prijstool.

Ontdekken